Ensimmäiset keittiötunnit !

10.3.2015
Aurinkoista tiistaita kaikille! Nyt tämä mun yliaktiivinen kirjoitusputki sitten räsähti poikki, syyksi laitan laiskanlinna- sunnuntain, jolloin olimme Jamin kanssa yliväsyneitä Szegedin shoppailureissusta ja muutenkin ensimmäisen viikon kaikki jännitykset ja uusien asioiden tuoma uupumus purkautui viikon loppupäässä totaallisesti. Sunnuntaina emme poistuneet koko päivänä kämpältä, söimme jääkaapin tyhjäksi, köllöttelimme, katselimme Supernaturalia ja valmistauduimme henkisesti uuteen viikkoon. Itse nukuin jopa parin tunnin päikkärit keskellä päivää, mutta siitä huolimatta uni maistui jopa ehkä paremminkin illan tullen. Ja meillä on muuten ehkä herttaisin landlady ikinä; hän toi meille aamupäivällä muutaman juuri leivotun suklaaleivoksen, joissa oli cottage cheese - juustoa sekä hedelmäinen kiille. Oli muuten törkeän hyvää !


Maanantaina olimme jo paljon pirteämpiä ja lähdimme kahdeksitoista taapertamaan koululle. Vietimme päivän suurimmaksi osaksi Tamásin luokan seurassa eri tunneilla istuen (olisimme voineet myös tulla pelkille keittiötunneille mutta nääh!). Laskennan tunneilla kieltämättä iski pikkuisen ikävystyttämään, sillä kieltä kun emme ymmärtäneen piirun vertaa, tuppasi aika tuntumaan aika pitkältä. Kävimme myös tietokoneluokassa sekä jollain bisness- tunnilla, jossa opettaja antoi meille läppärit tuntien ajaksi, sillä aikaa kun muut opiskelivat :D
Neljän jälkeen lähdimme Fekete Sás - ravintolan suuntaan, suurista ruskeista ovista sisälle ulkoeteiseen ja sieltä sisälle, ylimpään kerrokseen. Vaihdoimme pukuhuoneissa vaatteet ja siirryimme sen jälkeen keittiöön, joka oli melko suurikokoinen. Tila oli ikäänkuin jaettu kahtia ja huoneen molemmilla puolilla oli suuri rivistö massiivisia kaasuhelloja ja pöytätilaa työskentelyyn. Opettajia oli kaksi ja samoin ryhmiä. Olimme automaattisesti Tamásin kanssa samassa ryhmässä ja hän kertoi meille mitä tunneilla tekisimme ja miten. Havahduimme siihen, miten eritavalla koko keittiösysteemi toimi, sillä oppilailla oli normaalit vaatteet (valkoiset t-paidat, valkoiset housut, normaalit kengät ja osalla oli jonkinlaiset päähineet), ruokien ainekset oli jaettu etukäteen tarjottimille ja niiden määrät olivat aivan eri luokkaa, mihin olimme Priimuksessa tottuneet. Ainiin, ja tiskaaminen tapahtui kokonaan käsin. 


Työtehtävät jaettiin lyhyiden ohjeistusten kera (koulussa meille pidettiin aina tunnin mittainen ohjetunti, joten tämä tuntui todella oudolta!) ja Tamásin kanssa mietittiinkin muutaman raaka-aineen kohdalla, kuten porkkana ja viiriäisen munat, että mitäs näillä nyt sitten pitäisi tehdä. Lopulta porkkana jäi käyttämättä ja munat löysivät tiensä erään alkuruoan; kuhamajoneesin koristeeksi. Kyseiseen majoneesiin laitoimme omenaa, katkarapuja, valmismajoneesia, tilkka maitoa, sitruunanmehua, perunaa sekä kuhaa. Kalasta olisi pitänyt saada kuutiota, mutta kypsennyksen jälkeen (kuha oli jäässä ja sulatimme sen nopeasti kiehuvassa vedessä jossa se samalla kypsyi) se hajosi mössöksi. Emme itse ole ikinä laittaneet kalapaloja majoneesiin, mutta eipä se hassumpaa loppujenlopuksi ollutkaan!
Tuossa kuvissa yläpuolella tehtiin perinteistä turkkilaista makeaa jälkiruokaa nimeltä Baklava. Ylimakea herkku valmistui ohuista pastapapereista, manteli-pähkinärouheesta, voista sekä hunajasta. Kokoaminen aloitettiin pastapaperilla, jota voideltiin voilla ja sen jälkeen päälle ripoteltiin manteli-pähkinärouhetta. Sitten sama toistettiin uudelleen niin kauan, kunnes pasta loppui. Kypsennyksen jälkeen leivonnaisen päälle kaadettiin kuumaa hunajaa ja voilá, herkullista !


Ja tuossa aikalailla ylempänä kuvia annoksista, joita oppilaat tunnilla tekivät. Oli jotenkin todella hienoa, miten he saivat taiottua niin vähäisistä raaka-aineista näin upeita ja kertakaikkiaan maistuvia annoksia. Ylhäältä alas kuvista löytyy mm: kuhamajoneesi, caesar- salaatti, kebab- pötköjä, paistettua perunaa ja punaista kastiketta (älyttömän hyvää, siinä oli munakoisoa, paprikaa sekä tomaattia), hasselpähkinä "vanukas", rakenne viittaa kyllä kakkuun enemmän, sekä suklaakastiketta. Esillä oli myös muutama muu annos, joista en ehtinyt ottaa kuvia.
Tarjoilimme myös Jamin kanssa kaikille maistiaiseksi ruisleipää sekä meetvurstia. Kaikki kyllä tykkäsivät kovasti, eniten ehkä ryhmämme opettaja :D Päätimme antaa hänelle lopun ruisleivän sekä meetvurstin ja hän lupasi tuoda meille torstaina itse savustamaansa salamia! Oi nam!
Myös ruokailu erosi kovasti omastamme koulussa. Koska ruoka-annoksia oli vain muutama kappale per laji, jokainen otti niistä pienen palasen omalle lautaselleen ja siitä sitten maisteltiin. Juomia ei tarjoiltu ja ruokailu tapahtui seisten. Ja itsellä meni maha ihan sekaisin, sillä maistelimme ruoat todella viuhaan tahtiin eikä saanut asettua minnekkään ns. syömään rauhassa, mihin on itse tottunut. Ruoat olivat kuitenkin maukkaita ja päivä meni kaikinpuolin hyvin :)

Itseäni vaivasi koko eilisen päivän kova päänsärky, joten mieliala ei ollut välillä aivan tikissä. Kaiken kukkuraksi nälkä kummitteli koko päivän mahanpohjassa ja nakersin laskennan tunneilla yhden kokonaisen ruisleipäviipaleen ensiavuksi. Pitäisi omat eväät aina kantaa mukana jos ei kerkeä muuten käymään Feketessä syömässä.

Tämä tiistai jatkuu kaupassakäynnillä ja chillailulla! Huomenna riennämme taas työntouhuun Bagolyváriin! :)

2 kommenttia:

 1. Kyllä on hienoja kuvia, osa ruuista kuulostaa tutuilta. Varmasti huomaatte kuikan meillä on koulutusasiat paremmin tai ainakin on vielä rahaa enemmän käytössä kun siellä. Raaka-aineita varmasti arvostetaan kun niitä on vain vähän, kuuluuko opiskelijoille normaalista ilmainen ateria?
  t.kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä täällä kunnioitus omaa koulutusta ja sen toteutusta kohtaan nousee kohisten, kun hypätään näinkin ääripäähän. Raaka-aineita ei tosiaan heitetä pois ja kaikki pyritään käyttämään jotenkin hyödyksi (kuten myös Bagolyvárissa esim. vihannesten misaamisessa kaikki irtaimisto pyritään käyttämään esimerkiksi kasvisliemien tekoon). Opiskelijoilla täällä on joka toinen viikko vuorotellen joko yksi keittiötunti tai yksi tarjoilutunti. Joten opetuskeittiössä olon määrä on todella vähäinen verrattuna omaan koulutukseen. Sitä tasapainottamassa oppilaat työskentelevät muina päivinä noin 2 kertaa viikossa paikallisissa ravintoloissa - joko keittiön puolella tai salin tehtävissä - ja 3 kertaa koulussa (atto- tyylisesti).
   Ja jos olen oikein täällä ympärilleni tiiraillut niin opiskelijat tuovat omat eväänsä kouluun.

   Poista