Toinen keittiötunti

24.3.2015


Eilen iski väsymys illalla, kun päästiin pois keittiötunneilta vähän ennen kahdeksaa, sen takia julkaisen eilisen päivän kuvat sekä tämän postauksen vasta  nyt. Huh, onneksi meillä ei koulussa ikinä ollut noin myöhään keittiötä - maksimissaan kuuteen, ellei ole ollut jotain spessukeikkaa. Jotenkin tuolla tuntui niin vetelältä, kun ei osaa kieltä, eikä täysin ymmärrä oikein missään vaiheessa, että missä mennään, mitä kaikilla aineksilla tehdään ja mitäs seuraavaksi. Joten - taas - me kaksi seisoskelimme pääasiallisesti vieressä ja katselimme, kun muut ahkeroivat. Kyllä me juureksia vähän pilkoimme, freesailimme sekä tietenkin juoksimme edes takaisin maistelemassa eri ruokia, mitä muut valmistivat. Luokalla ei taaskaan ollut paljoakaan aineksia käytettävinään, mutta - jälleen kerran - he onnistuivat vetäisemään todella herkullisia ja hyvännäköisiä ruokia melkein tyhjästä.

Me teimme Tamáksen kanssa juureksia, kuhaa, persiljaperunoita sekä jonkinaista alkeellista voiviinikastiketta (se ei ollut läheskään niin kuohkeaa kuin meidän omilla tunneilla). Kuhat tulivat pakasteina - ties mistä - ja niiden valmistaminen oli suoraansanottuna perseestä. Teimme kaloista rullia, ja fileiden halki leikkaaminen pituussuunnassa oli lähestulkoon mahdotonta; kuha meni muusiksi ja hajosi tuhannen palasiksi leikkuulaudalla. Jotenkin kasassa pysyneet yksilöt maustettiin sitruunalla, valkopippurilla sekä suolalla, jonka jälkeen ne käärittiin kelmuun ja nakattiin uuniin pakissa, johon kaadettiin valkoviiniä sekä muutamat purjonpalaset.
Juurekset (juuriselleri, palsteri sekä porkkana) leikkasimme julienneiksi, heitimme pannulle sekä kypsensimme ne mausteiden sekä veden (??) kera. Tuota veden lisäämistä en itse tajunnut. Kysyin Tamákselta, että miksi nestettä lisättiin, ja hän vastasi, etteivät juurekset palaisi. Mietin siinä moneen kertaan, että eihän ne nyt pala, jos lämpötila on kohtuullinen ja öljyä pannulla tarpeeksi + valpas kokkaaja. Juliennet siis kypsytettiin periaatteessa keittämällä, ja siitä jo saattaa päätellä, ettei makua niihin hirveästi ehtinyt imeytyä - toisinkuin keitinveteen. Myös väri jäi uupumaan. Kypsennyksen loppupäässä (jo liian täyteen ängetylle pannulle) mukaan heitettiin nippu suikaleiksi leikattua purjoa.
Perunat leikattiin ns. "tynnyreiden" mallisiksi, keitettiin ja kypsennyksen jälkeen niitä paistettiin pannulla persiljan sekä runsaan voin kanssa. Kykenin jo maistamaan suussani, miten hyvältä ne olisivat maistuneet. Valitettavasti annokset koottiin heti, kun kaikki komponentit olivat valmiina - eli lautaset joutuivat odottamaan pöydällä sen 30-40 minuuttia, ennenkuin kaikki muut annokset olivat valmiita sekä keittiötä siistitty. Söimme siis kylmää ruokaa.

 
Muita tunneilla tehtyjä ruokia olivat kuvissa yllä olevat värikkäät letut, joihin oli saatu väriä käyttämällä mm. pinaattia sekä tomaattipyreetä. Rullien sisään laitettiin pörköltiä. Oi jestas kun oli hyvää. Jälkiruokaosastolla saimme maistella mm. sitruunasorbettia, jotain kylmää marjakeittoa, jonka seassa oli cottage-cheese palloja, joiden sisällä oli rusinoita. Sen lisäksi söimme eräänlaista riisikohokasta, joka oli älyttömän herkullista, varsinkin tuon hedelmäkastikkeen kanssa! 
Yksi pääruoista nousi ehdottomasti omaksi henkilökohtaiseksi suosikiksi. Nimittäin juutalaistaustainen pata, johon laitettiin isoja paloja possua, runsaasti papuja, ohraa, paprikaa sekä sipulia. Tuo oli jotain niin maukasta, että on aivan pakko joskus kokeilla myös kotosalla, hieman erilaisilla lihoilla. 

Kiva päivä taas takana ja viikko jatku työnteolla. Tämän viikon jälkeen jäljellä onkin vain kaksi ja puoli viikkoa. Huhhuh! Pitää alkaa suunnittelemaan tuliasiosastoja pikkuhiljaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti