keskiviikko 13. elokuuta 2014

Mehtaa menoa meinaankos

 

Pääsimpäs raahaamaan pebani tännekin päin internettiä, jei. Meinas kriisi tulla kun nuo koulut alko ja mulla meinaa nyt jo energia loppua kesken, vaikka ollaan kokkailtu vasta muutama päivä! Nytkin vaan nukuttais ja nälättäis, jälkimmäiselle olen kyllä aikomassa tehdä jotain, heti kun pääsen täältä kirjoittelemasta.. herkkuleivät ja teekupponen täältä tullaan! 

Kävin viikonloppuna pyörähtämässä kotona. Suunnitelmissa oli ollut vähän keräillä marjoja ja lukea kirjaa riippumatossa. Ensimmäinen toteutui, jälkimmäinen ei. Mummu oli käynyt jo noukkimassa parhaimmat apajat pensasmustikoiden osalta, mutta meikäläinen vetäisi yli litran perinteisiä mustikoita Roomeon häkin ympäristöstä. Muutama tunti siellä puskissa vierähti ja Riia ei nopeuttanut tuota keruuta ollenkaan. Aina kun menin kyykkyyn, neiti syöksähti jostain reisien päälle makaamaan, eikä meinannut siitä edes nostamalla lähteä. Välillä ihmeteltiin matalalla lentänyttä lentokonetta, lenteleviä risuja sekä naapureiden koirien haukuntaa. Riia yritti myös viskellä meikäläisen keräämiä mustikoita samaan tahtiin kiposta pois, kun niitä sinne heittelin. Hyvältä ne eivät kuitenkaan ilmeisesti maistuneet, joten popsiminen ei päässyt edes alkuunkaan (onneksi). Innostuin keräämään mustikoita runsaasti, sillä Jami valitteli kurkkukipua kotosalla (eikä siksi tullut mukaan) ja halusin viedä hänelle ison annoksen metsän omia vitamiineja c: saisivat kivut kyytiä !

Ulkoiluttelin myös Roomeota, joka sai vapaasti valvovan silmän alla vaeltaa pihamaalla. Mitä enemmän sen kanssa vapaana kulkee, sitä enemmän se oppii olemaan lähellä, eikä lähde pinkomaan metikköön. Romppu tottelee tosi hyvin äänikomentoja ja ymmärtää heti, jos jonnekin ei saa mennä ja niin edespäin.
Sinä päivänä kun saavuin kotiin, Roomeo meni ihan sekaisin (varsinkin myöhemmin illalla) ja samalla kun keräsin pensasmustikoita, herra vaan makoili tyyriisti nurmikolla, auringonpaisteessa, tassujaan nuoleskellen. Mainet ovat kuulemma kovia karkaamaan, mutta eipä tuo meidän katti sitä oikeastaan tee. Ja jos tekee, on se puhtaasti meidän oma vikamme, jos ikkunat ja ovet ovat jääneet syystä jos toisesta auki. Roomeo tulee aina kotiin, eikä se kauas edes uskalla lähteä :)
Mulla oli tuo musta jakkutakki (kuvassa yllä) päällä, kun tulin käymään kotona. Jami osti sen minulle tässä yksi päivä c: Tämmöistä mulla ei vielä olekaan ollut ja oon ihan rakastunut tuohon! Varsinkin nyt kun säät vähän viilenee, niin tuolla tarkenee oikein hyvin käppäillä ulkosalla.

_______________________

Haluatte varmaan kuulla, mitä ollaan tehty näinä muutamina päivinä koulussa? No minäpä kerron. Heti kun meidät päästettiin keittiöön, mentiin niin sanotusti asioiden ytimeen. Meillä on poikkeuksellisen pieni luokka - onneksi - ja työpareja on keittiössä yhtäaikaa viidestä kuuteen. Luokallamme on siis +/- 11 oppilasta, kun normaalisti joillain luokilla on yli 20. Heh, ei käy kateeksi niitä, joilla on noin iso pääluku ja luokkana 118, joka on, noh, melko tiivis luokkatila. Helloja on yhteensä 10 (siis paistopisteitä, pannupaikkoja) ja meidänkin keittiössä ollessa, joutuu jonottamaan välillä vuoroaan. Työtasoja on kiitettävästi ja tiskinurkkakin toimii. Välinekärryt ja kylmäkaapit ovat vähän huonossa paikassa, semmoisessa ahtaassa kulmassa, jossa joutuu usein - läheltä piti- tilanteisiin. Lisäksi joudumme hakemaan varastolta ainekset hissin kautta, pohjakerroksessa kun majailemme. Ruokasalissa on suuri pöytä, joka on rakennettu pienemmistä pöydistä, jossa istumme kasvotusten. Salin puoli on muutenkin tilava ja valoisa. Yksi asia mistä en pidä on ns. heiluriovi keittiön ja salin välillä. Se heilahtelee välillä niin levottomasti ja jotkut törmäilevät siihen aika-ajoin. Onneksi se ei sentään pidä raivostuttavaa swiuuh- tai whum- ääntä, tai jotain sen kaltaista rapinaapörinää. 

Mutta mitä me ollaan tehty ! Tässäpä nämä:

12.8.
Aloitettiin keittämään häränhäntälientä
Pariloitu karitsanfilee
Casseur- kastike
Rucolarisotto
Porkkana-sipulipaistos
Sipulipapuja
Aloitettiin sorbetin teko

 
13.8.
Paahdettua siikaa
Fenkoli-viinikastiketta
Haudutettuja juureksia
Perunakakku (duchess)
Vadelmasorbettia
Vadelmasosekastiketta
Suklaatartaletti
Vanilijavaahtoa (sabayon)


Nyt saadaan oikein luvan kanssa ottaa kuvia annoksista ja tekovaiheista keittiössä, sillä meille annettiin työksi täksi jaksoksi tehdä oppimispäiväkirjaa (yhyy en oo vielä aloittanut, powerpoint uupuu). Jokaisesta päivästä tehdään yksi dia ja sinne höpistään päivästä ja sen aiheista, mitä tehtiin ja miten. Lyhyesti ja ytimekkäästi :) Jakson lopussa se arvioidaan. 

Lyhyesti voin sanoa, että tähänasti ruuat ovat olleet todella herkullisia ja tuntuu, että nyt jo ollaan opittu paljon. Saadaan panostaa todella esillelaittoon ja ajoitukseen sekä tietysti laatuun. Tykkään itse kovasti tehdä lautasannoksia ja haluaisin oppia asettelusta enemmän. Noista kuvista muut ovat omiani, paitsi kalan annos. Omastani en saanut kyllin hyvää kuvaa, eikä asettelu mennyt edes keskelle lautasta :D joten eipä se haittaa jos katsotte tuota opettajan tekemää teosta sen sijasta. 
Huomenna taas keittiöön, yritän pölistä tunneistä enemmän, jos teitä kiinnostaa niistä lukea :) 

_______________________

Mua vähän harmittaa se, miten vähän  kysymyksiä kaikenkaikkiaan tuohon kyssäripostaukseen on tullut :c me Jamin kanssa vastaillaan huomenna (luultavasti) noihin nyt laitettuihin kysymyksiin, joten aikaa vielä on, jos tekee mieli meiltä jotain kysellä.
Kommentoidakin saa, eikä tarvitse olla edes aiheen perukoilta, kyllä minä täältä mielelläni vastailen, oli kysymys taikka toteamus mikä tahansa :)

Nyt nälkä voittaa ja on pakko mennä vähän syöpöttelemään. Palataan taas asiaan mahdollisimman pian! :)

1 kommentti:

  1. Onks keittiötyö sun unelma-ammatti? :)
    Mitä ajattelit tehdä sun opintojen jälkeen?

    VastaaPoista